Spanning tussen kind en hond: oorzaken en signalen van stress

Misschien hebben jullie je hond nog niet zo lang, of maakt hij juist al jaren onderdeel uit van het gezin. Maar het is heel waarschijnlijk dat jullie je hond hebben aangeschaft als extra gezinslid, waar jij en je kinderen leuke activiteiten mee kunnen ondernemen. Toch gaat het tussen kind en hond lang niet altijd zo goed als dat je misschien voor ogen had. En dat is helemaal niet zo gek, want tenslotte spreken honden en mensen, laat staan kinderen, echt niet dezelfde taal. Mensen en honden zullen elkaar dus op andere manieren moeten leren begrijpen en respecteren.

KynoKracht biedt verschillende programma's voor het hele gezin waarin jullie leren risicosituaties te herkennen. Samen werken jullie aan het versterken van de kind-hond relatie.

Wil je meer weten over de mogelijkheden om de relatie tussen jouw kind en hond te verbeteren? Plan dan eens een vrijblijvend kennismakingsgesprek!
Inplannen kan via onderstaande knop.

opvoeding
& gedrag

Oorzaken van spanning tussen kind en hond

Er zijn verschillende oorzaken van spanning tussen kind en hond. Een veelvoorkomende oorzaak is angst of onzekerheid bij de hond. Dit kan komen door het onvoorspelbare gedrag van het kind, waardoor de hond niet weet wat er gaat gebeuren en zich bedreigd voelt. Ook het verstoren van de rust of het territorium van de hond kan leiden tot spanningen. Daarnaast kunnen slechte ervaringen uit het verleden zorgen voor angstige of agressieve reacties van de hond richting het kind. 

Het is belangrijk om als volwassene voldoende toezicht en begeleiding te bieden om deze situaties te voorkomen. Door alert te zijn op signalen van stress bij de hond en tijdig in te grijpen, kan de spanning tussen kind en hond verminderd worden.

 

Kinderen en hondengedrag: voorkom spanning door stresssignalen te herkennen

Het is belangrijk om signalen van stress bij honden te herkennen, omdat dit kan helpen bij het voorkomen van gevaarlijke situaties. Signalen van stress zijn bijvoorbeeld:

  • Hijgen 
  • Trillen en/of beven
  • Tongelen (met de tong over de lippen likken) en oogwit tonen
  • Wegdraaien van het lichaam of de kop, of zelfs weglopen
  • Verstijven van het lichaam
  • Blaffen
  • Grommen

     

Bij het herkennen van deze stress signalen is het belangrijk om extra alert te zijn wanneer er kinderen in de buurt zijn. Kinderen kunnen onbewust gedrag vertonen dat de hond als bedreigend ervaart, wat kan leiden tot spanning tussen het kind en de hond. Door de signalen van stress te herkennen, kan escalatie van de situatie worden voorkomen en kan de veiligheid van zowel het kind als de hond worden gewaarborgd.

 

Rol van ouders in het verminderen van spanning tussen kind en hond

Om te voorkomen dat kinderen gebeten worden door honden, is het van groot belang dat ouders zich bewust zijn van hun rol in de relatie tussen hun kind en de hond. Kinderen mogen leren wat ze wel en niet kunnen doen met de hond. Door activiteiten met de hond rustig en voorspelbaar op te bouwen leren kinderen en hond op een veilige en ontspannen manier met elkaar omgaan. Door de hond op een positieve manier te trainen en te begeleiden, kan deze leren wat wel en niet acceptabel gedrag is. Hij leert er bovendien op vertrouwen dat hij moeilijke situaties niet meer zelf hoeft ‘op te lossen’. Het verbeteren van de relatie tussen kind en hond kan spanningen verminderen en bijtincidenten voorkomen.

 

Kind en hond training bij KynoKracht

Is er spanning tussen jouw kind(eren) en je hond? Dan ben je bij KynoKracht aan het juiste adres. Met de kind en hond trainingen, zoals Kinder Kracht, help ik jou de relatie tussen je kind en hond te verbeteren.

 

Kinder Kracht: stapsgewijze aanpak om de relatie tussen kind en hond te verbeteren

In de Kinder Kracht training leren jullie stapsgewijs hoe je beter kunt begrijpen wat jouw hond nodig heeft en hoe je daarop kunt handelen. Daarnaast leer je als ouder hoe je risicosituaties kunt herkennen en voorkomen. Op deze manier kan je kind op een veilige, maar leuke manier activiteiten ondernemen met jullie hond.

Vertrouwen en samenwerking

Een belangrijk onderdeel van de Kinder Kracht training is het opbouwen van vertrouwen tussen jouw kind en hond. Door stabiliteit en structuur te bieden, leert jouw hond erop te vertrouwen dat jij zorgt voor veiligheid en rust. Zo ontstaat er samenwerking en rust binnen het gezin en kunnen jullie (weer) volop genieten van alle activiteiten samen met je hond!

Hoe nu verder?

Als er spanning tussen jouw kind en hond is, dan is het belangrijk om hier iets aan te doen! Ik help jou stap voor stap om de relatie tussen jouw kind en hond te verbeteren. Neem gerust contact met me op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Contact opnemen kan per mail, telefoon of via een online kennismaking.

Eerst meer lezen? Dat kan! Klik dan even op onderstaande knop.

Hond en kind werken samen en vertrouwen elkaar.

Contact

KynoKracht

Driel

06 198 720 60

info@kynokracht.nl


Social

Info

KvK: 84883456

Algemene voorwaarden

kinderworkshop

Spelen met je hond

Is jouw (klein)kind gek van honden?

Schrijf haar/hem dan nu in voor de kinderworkshop!