Puppycursus: groepslessen of privé?

Ik krijg regelmatig de vraag wat beter is: privélessen voor een puppy of groepslessen? Eigenlijk is het antwoord niet zwart-wit. Vanuit KynoKracht bied ik uitsluitend privélessen aan, maar daarnaast geef ik ook een avond in de week groepslessen bij Hondenschool Lingewaard.

De grote meerwaarde van privélessen vind ik de tijd en aandacht die je voor je klant hebt. Je bent er dan echt voor hem/haar en de hond. Je kunt het trainingsprogramma naar behoefte invullen en ik zie dan ook dat de cursisten in deze setting al snel grote stappen vooruit maken. En omdat de lessen plaatsvinden in de eigen omgeving kan je ook met alledaagse uitdagingen aan de slag. Vaak valt het kwartje dan ook veel sneller bij de eigenaar waardoor het oefenen een stuk makkelijker gaat.

In een groepsles sta je al gauw met 4 tot 8 cursisten op een veld, dit is per hondenschool verschillend. Daardoor krijg je weinig persoonlijke aandacht en is het vooral zaak de oefeningen die je aangereikt krijgt thuis te gaan oppakken. Een groot voordeel van groepslessen vind ik dat je veel kunt leren van de andere hondeneigenaren en hun honden. Veel van de vragen die gesteld worden tijdens de les zijn herkenbaar voor de andere cursisten en daardoor worden er ook regelmatig onderling goede tips uitgewisseld. 

Pup socialiseert met oudere hond

Er wordt vaak geroepen dat groepslessen belangrijk zijn voor de socialisatie van je jonge pup. 

Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Dat ene uurtje in de week op een hondenschool is eigenlijk ontzettend vermoeiend voor een jonge hond. Je puppy krijgt heel veel prikkels te verwerken; andere omgeving, veel geluiden, andere honden, andere mensen, nieuwe oefeningen, etc. Het is dan dus belangrijk om in de groep zoveel mogelijk rust te bewaren en dat is best lastig met een serie vrolijke jonge hondjes die allemaal nog niet weten ‘hoe het hoort’. Een goede hondenschool laat daarom de pups ook niet (los) met elkaar spelen, of hooguit eventjes kort in tweetallen onder begeleiding van een goede instructeur.

Socialisatie met andere honden regel je bij voorkeur zelf, waarbij je je pup laat spelen met een stabiele oudere hond. Je pup leert van de andere hond wat wel en niet acceptabel is in spel en wanneer er bijvoorbeeld even rustpauzes ingelast moeten worden. 

De keuze tussen privélessen en groepslessen is vooral een heel persoonlijke, maar kan ook een financiële overweging zijn. Instructeurs op hondenscholen werken daar vrijwel altijd op vrijwillige basis. Daardoor kunnen de prijzen voor de lessen laag gehouden worden. Privélessen zijn echt een stuk duurder. 

Daarnaast is de keuze ook afhankelijk van je eigen wensen en verwachtingen. Op de hondenscholen is vaak minder ruimte voor een flexibele invulling van het lesprogramma, omdat je simpelweg met meerdere cursisten te maken hebt. In een privésetting is het makkelijker om je dagelijkse situaties door te spreken en daar de trainingen op aan te passen. 

En tot slot, maar zeker niet onbelangrijk; niet alle honden en ook niet alle eigenaren gedijen goed in groepslessen. Er komt echt veel informatie op je af en ondertussen gebeurt er van alles op het veld. Voor veel van mijn klanten is dit een belangrijke reden om voor privélessen te kiezen. Die je bovendien ook nog eens flexibel in kunt plannen…

 

Weten hoe KynoKracht jou nog meer kan helpen? Lees dan even verder.

2 Responses

  1. Heeft u nog puppycursus voor een bordercollie x australian shepperd. Ze is geboren op 10-10-23. Het liefst groepslessen. Wat zijn de kosten die hieraan verbonden zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

kinderworkshop

Spelen met je hond

Is jouw (klein)kind gek van honden?

Schrijf haar/hem dan nu in voor de kinderworkshop!