Mooie ontmoeting

Over hoe mensen op hun hond lijken

Eén van de vele mooie aspecten van het hebben van een hond is dat je zo ontzettend veel leuke ontmoetingen hebt. Honden verbinden. Honden maken altijd tijd voor een begroeting. En als het klikt wordt er samen gespeeld of gesnuffeld. Als hondeneigenaar richt je je dan al snel op de andere eigenaar en dat leidt vaak tot hele mooie, leuke, grappige of boeiende gesprekken. Zo ook die ene keer dat ik aan de praat raakte met een meneer met vier basset hounds en een bloedhond.

Voor wie niet zo thuis is in de hondenrassen; alles hangt aan deze honden. De oren, de oogleden, het vel. Je komt ze niet zo vaak tegen dus het gesprek ging al snel over waarom hij juist voor deze honden had gekozen en waar je ze in Nederland kunt vinden.

Meneer was duidelijk van goede komaf, maar droeg op deze zonnige warme dag wel een korte broek en een overhemd met korte mouwen. Alles hing aan deze meneer; zijn oogleden, zijn wangen, zijn buik… Ik kon het echt niet helpen dat mijn gedachten dus afdwaalden naar de vraag of honden op hun begeleiders gaan lijken of andersom.

Op mijn vraag of hij ook met zijn honden fokt antwoordde hij ontkennend. “Want,” zegt hij, “dan zou ik eerst een aantal shows moeten lopen met mijn hond en weet je, die showwereld is wel een beetje vreemd. Daar lijken de mensen allemaal op hun hond!”.

Op hondenshows lijken de mensen
allemaal op hun hond

Inwendig gniffelend praten we nog even verder en komt het gesprek op hobbymatig speuren, of meer specifiek: mantrailing. Daarbij laat je je hond een menselijk spoor volgen en als dat goed gaat vindt de hond uiteindelijk de ‘vermiste persoon’. Meneer begint geanimeerd te vertellen dat hij dit met zijn bloedhond wel eens doet. Hij gebruikt daarbij een 10 meter lange lijn wat heel normaal is voor het speuren. Maar als hij vervolgens uitlegt hoe hij deze lijn om zijn (forse) buik wikkelt zodat hij zijn bloedhond kan volgen heb ik moeite om niet in de lach te schieten. Glimlachend neem ik afscheid en voeg dit gesprek toe aan mijn snelgroeiende lijstje van mooie ontmoetingen…

Weten hoe KynoKracht jou kan helpen? Lees dan even verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

kinderworkshop

Spelen met je hond

Is jouw (klein)kind gek van honden?

Schrijf haar/hem dan nu in voor de kinderworkshop!