Kind en hond in huis; wanneer schakel je een professional in?

Als kind en hond professional zet ik mij in om de veiligheid binnen huishoudens met jonge kinderen en een hond te verhogen. Want helaas komen er in Nederland nog erg veel (bijna) bijtincidenten met kinderen voor. Uit onderzoek blijkt dat er per jaar zo’n 75.000 (!) bijtincidenten met kinderen plaatsvinden. Het aantal bijna-bijtincidenten ligt waarschijnlijk nog vele malen hoger. Met bijna-bijtincidenten bedoel ik gedrag zoals in de lucht happen, grommen of tanden laten zien.  

In één derde van de gevallen is een bijtincident zo ernstig dat er behandeling door een huisarts of ziekenhuis nodig is. Dan heb je het dus over ongeveer 25.000 kinderen per jaar!


En wist je dat de meeste bijtincidenten gewoon in de eigen woonomgeving van de hond plaatsvinden? Gewoon thuis dus. 

Mijn opleiding tot kind en hond professional heb ik gevolgd bij Dierbare Ontmoetingen. Binnen het netwerk van Dierbare Ontmoetingen houden wij als professionals ook data bij over (bijna) bijtincidenten, zodat wij ons werk daarop kunnen aanpassen en verbeteren. Uit deze data blijkt onder andere dat van de meldingen die bij ons binnenkomen het in 61% van de gevallen gaat om een incident met de eigen gezinshond!

Tot een bijtincident komt het echter niet zomaar. Honden laten ontzettend veel signalen zien voorafgaand aan een beet. Helaas missen hondeneigenaren die signalen vaak of herkennen ze deze simpelweg niet. Spanning kan zich bovendien ophopen om dan ogenschijnlijk onverwachts een keer tot ‘ontploffing’ te komen.
Kind en hond professionals worden regelmatig ingeschakeld op het moment dat de spanning tussen kind en hond al erg hoog is. Of als er al een incident heeft plaatsgevonden. Het zou echter veel beter zijn om deze situaties te voorkomen en een professional dus al eerder in te schakelen. 


bijtincidenten met hond en kind vaak met gezinshond

Kind en hond een natuurlijke match, of toch niet?

Er wordt vaak gezegd en geschreven dat honden en kinderen een natuurlijke match zijn. Toch gaat het tussen kind en hond lang niet altijd zo goed als dat je misschien voor ogen had. En dat is helemaal niet zo gek, want tenslotte spreken honden en mensen, laat staan kinderen, echt niet dezelfde taal. Mensen en honden zullen elkaar dus op andere manieren moeten leren begrijpen en respecteren.

Een kind en hond professional kan je daarom zeker al inschakelen vóórdat de spanning bij de hond te hoog is. 

Krijg je bijvoorbeeld een pup of een herplaatser in huis en heb je jonge (klein)kinderen? Of wil je de relatie tussen jouw kind en je hond verbeteren? Dan is het verstandig om samen met een professional te kijken hoe je de veiligheid van zowel je kind als je hond kunt waarborgen.

Daarnaast helpt een kind en hond professional jou met het leren lezen en begrijpen van ‘hondentaal’. Zo leer je mogelijke risicosituaties tijdig herkennen en kan je daarop anticiperen. 

Je kind leert tijdens de begeleiding van een kind en hond professional vooral wat het allemaal wel kan en mag doen met de hond. Dit gaat spelenderwijs. 

En jouw hond leert tijdens het begeleidingstraject vooral dat hij erop kan vertrouwen dat jij hem veiligheid en duidelijkheid biedt. Zo ontstaat er rust en ontspanning in huis!

Oorzaken van spanning tussen kind en hond

Er zijn verschillende oorzaken van spanning tussen kind en hond. Een veelvoorkomende oorzaak is angst of onzekerheid bij de hond. Dit kan komen door het onvoorspelbare gedrag van het kind, waardoor de hond niet weet wat er gaat gebeuren en zich bedreigd voelt. Ook het verstoren van de rust of het territorium van de hond kan leiden tot spanningen. Daarnaast kunnen slechte ervaringen uit het verleden zorgen voor angstige of agressieve reacties van de hond richting het kind. 

 

Het is belangrijk om als volwassene voldoende toezicht en begeleiding te bieden om deze situaties te voorkomen. Door alert te zijn op signalen van stress bij de hond en tijdig in te grijpen, kan de spanning tussen kind en hond verminderd worden.

Kinderen en hondengedrag: voorkom spanning door stresssignalen te herkennen

Het is belangrijk om signalen van stress bij honden te herkennen, omdat dit kan helpen bij het voorkomen van gevaarlijke situaties. Signalen van stress zijn bijvoorbeeld:

  • Hijgen 
  • Trillen en/of beven
  • Tongelen (met de tong over de lippen likken) en oogwit tonen
  • Wegdraaien van het lichaam of de kop, of zelfs weglopen
  • Verstijven van het lichaam
  • Blaffen
  • Piepen
  • Grommen

 

Bij het herkennen van deze stress signalen is het belangrijk om extra alert te zijn wanneer er kinderen in de buurt zijn. Kinderen kunnen onbewust gedrag vertonen dat de hond als bedreigend ervaart, wat kan leiden tot spanning tussen het kind en de hond. Door deze signalen van stress te herkennen, kan escalatie van de situatie worden voorkomen.

 

Honden vertonen vocaal gedraag bij kinderen

Spanning tussen hond en kind verminderen: rol van de (groot)ouders

Bijna altijd is een volwassene aanwezig bij een hond-kind bijtincident

Vrijwel elke ouder weet dat ie een kind en hond niet alleen in dezelfde ruimte moeten achterlaten. Maar wist je dat in 97% van alle probleemsituaties tussen kind en hond er gewoon een volwassene bij was toen de hond uitviel, gromde, beet of naar het kind hapte.

Dus er simpelweg ‘bij zijn’ is nog niet de oplossing.

Om te voorkomen dat kinderen gebeten worden door honden, is het van groot belang dat ouders zich bewust zijn van hun rol in de relatie tussen hun kind en de hond. Kinderen mogen leren wat ze wel en niet kunnen doen met de hond. Door activiteiten met de hond rustig en voorspelbaar op te bouwen leren kinderen en hond op een veilige en ontspannen manier met elkaar omgaan. Door de hond op een positieve manier te trainen en te begeleiden, kan deze leren wat wel en niet acceptabel gedrag is. Hij leert er bovendien op vertrouwen dat hij moeilijke situaties niet meer zelf hoeft ‘op te lossen’. Het verbeteren van de relatie tussen kind en hond kan spanningen verminderen en bijtincidenten voorkomen.

Hond & kind training bij KynoKracht: stapsgewijze aanpak om de relatie tussen kind en hond te verbeteren

In de hond & kind trainingen van KynoKracht leren je stapsgewijs hoe je beter kunt begrijpen wat jouw hond nodig heeft en hoe je daarop kunt handelen. Daarnaast leer je als ouder hoe je risicosituaties kunt herkennen en voorkomen. Op deze manier kan je kind op een veilige, maar leuke manier activiteiten ondernemen met jullie hond.

Vertrouwen en samenwerking

Een belangrijk onderdeel van de trainingen is het opbouwen van vertrouwen tussen jouw kind en hond. Door stabiliteit en structuur te bieden, leert jouw hond erop te vertrouwen dat jij zorgt voor veiligheid en rust. Zo ontstaat er samenwerking en rust binnen het gezin en kunnen jullie (weer) volop genieten van alle activiteiten samen met je hond!

Hoe nu verder?

Als er spanning tussen jouw kind en hond is, dan is het belangrijk om hier iets aan te doen! Ik help jou stap voor stap om de relatie tussen jouw kind en hond te verbeteren. Neem gerust contact met me op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Contact opnemen kan per mail, telefoon of via een online kennismaking

Eerst meer lezen? Dat kan! Klik dan even op de knop hieronder:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

kinderworkshop

Spelen met je hond

Is jouw (klein)kind gek van honden?

Schrijf haar/hem dan nu in voor de kinderworkshop!