Een clicker? Wat is dat eigenlijk?

Tijdens de KynoKracht lessen gebruiken we een clicker. De clicker is in de basis een plastic boxje met daarin een metalen plaatje dat je in kunt drukken en dat vervolgens een duidelijk ‘klik’ geluid geeft. Je hebt clickers in verschillende uitvoeringen bijvoorbeeld met of zonder een drukknop, ovaal of rechthoekig, met instelbaar volume, te dragen als een ring, enzovoort. Maar ze bevatten allemaal een metalen plaatje dat een klikgeluid maakt. Waarom gebruiken we deze clicker nu eigenlijk in de hondentraining? Waarom kan je niet gewoon je stem gebruiken? En moet je die nu altijd bij je hebben als je met de hond op pad gaat?

De clicker wordt tijdens het aanleren van een oefening gebruikt om onze hond te leren wat gewenst gedrag is. Op het moment dat je hond tijdens de training het gedrag laat zien dat je van hem vraagt ‘klik’ je en krijgt je hond gelijk daarna een beloning in de vorm van een voertje. Die klik kent je hond natuurlijk niet direct. Hij heeft in het begin geen idee waarom ie een klik hoort. Maar door de introductie van de clicker goed op te bouwen leert je hond razendsnel dat elke keer dát ie de klik hoort, hij iets lekkers krijgt! Zonder uitzondering. En zodra dat duidelijk is zal je hond vaker de klik willen verdienen, want dan krijgt hij immers weer iets lekkers. Hij zal het gedrag waarvoor we klikken vaker laten zien. Met de clicker markeren we dus eigenlijk heel nauwkeurig het gewenste gedrag. Op deze manier kan je een nieuwe oefening in hele kleine, duidelijke, stapjes opbouwen totdat je het eindresultaat bereikt hebt.

Met de clicker markeer je heel nauwkeurig
het gewenste gedrag

Het voordeel van het gebruik van de clicker boven het gebruik van bijvoorbeeld je stem is dat een clicker altijd hetzelfde geluid geeft. Je stemvolume en je intonatie variëren nogal afhankelijk van bijvoorbeeld je gemoedstoestand, je gezondheid, je energie, etc. Ga maar eens na: ben jij vandaag met het verkeerde been uit bed gestapt dan klinkt jouw “goed zo!” waarschijnlijk heel anders dan wanneer je vrolijk fluitend door de dag vliegt. Bovendien zijn wij als mens ook meestal niet zo consequent in ons woordgebruik en gebruiken we bijvoorbeeld “goed zo”, “braaf”, “yes” enz. vaak door elkaar. De clicker klinkt altijd hetzelfde en is dus het meest duidelijk voor jouw hond.

Moet je die clicker nu altijd meenemen? Nee hoor. We gebruiken de clicker alleen voor het aanleren van nieuw gedrag of het verbeteren van al bestaand gedrag. Beheerst je hond de oefening, met andere woorden, laat hij het gewenste gedrag succesvol zien, dan ga je het gebruik van de clicker afbouwen. Logischerwijs zal je de clicker wat vaker bij je dragen als je met je pup of jonge hond gaat wandelen en/of trainen, maar dat wordt na verloop van tijd minder.

Maar wist je dat je ook volwassen en oudere honden nog heel goed met de clicker kunt trainen? Ik geloof in een leven lang leren dus ik nodig jou en je (oudere) hond uit om toch regelmatig die clicker er weer bij te pakken en leuke nieuwe oefeningen aan te leren!


Weten hoe KynoKracht jou nog meer kan helpen? Lees dan even verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

kinderworkshop

Spelen met je hond

Is jouw (klein)kind gek van honden?

Schrijf haar/hem dan nu in voor de kinderworkshop!