De eerste vier stappen met je puppy en je kind

Omgang met dieren vind ik echt een verrijking van het leven. Ik geloof ook dat het belangrijk is kinderen al jong met dieren in contact te brengen. Veel huishoudens lijken deze gedachte met mij te delen en voegen een hond aan het gezin toe. Hoe fijn zou het zijn als de hond in huis het beste maatje van jouw kind is? Lekker met de hond spelen en knuffelen, hem geheimpjes vertellen, maar ook af en toe eens troost zoeken in die lekkere warme zachte vacht. Dit is het beeld wat we allemaal voor ogen hebben toch? Maar helaas pakt dat niet altijd zo goed uit.

 

Hieronder eens wat feiten op een rijtje waarvan ik best schrok toen ik ze voor het eerst zag.

Wist je bijvoorbeeld dat …
– er meer dan 2 miljoen honden zijn in Nederland?
– er jaarlijks zo’n 150.000 bijtincidenten met honden plaatsvinden?

– bij de helft daarvan, dus bij 75.000 (!) gevallen, kinderen betrokken zijn?
– in meer dan 90% van deze gevallen de kinderen werden gebeten door een hond die ze kennen?
– er vrijwel ALTIJD een volwassene op nog geen meter afstand stond toe te kijken toen het gebeurde?
– kinderen tussen de 3 en 7 jaar het meeste risico lopen op een bijtincident?
– jongens 2 keer zo vaak worden gebeten als meisjes?

 

Heel veel van deze bijtincidenten hadden kunnen worden voorkomen en gelukkig zijn er steeds meer hondenprofessionals die hier aandacht aan besteden en speciale Hond & Kind programma’s aanbieden. KynoKracht biedt onder andere het Puppy Kracht Gezin programma voor ouders, grootouders, oppasouders en alle andere mensen die regelmatig kinderen over de vloer hebben en een pup of jonge hond in huis krijgen. Met dit programma realiseren we in vier stappen een fijne en veilige start met de pup en de
kinderen. 

Nieuwsgierig wat deze vier stappen inhouden? Lees dan nog even verder.

pexels-anastasia-shuraeva-4994129

Stap 1

Leer op een leuke en makkelijke manier je pup begeleiden tijdens het opgroeien tot fijne, stabiele, huisgenoot.

We leggen op een leuke en makkelijke manier een sterke basis voor jou en je pup. Jij leert hoe je je pup goed kunt begeleiden tijdens het opgroeien tot een leuke, stabiele huisgenoot. Dit is de basis om te voorkomen dat er later problemen ontstaan. Je leert bijvoorbeeld hoe je problemen met kinderen of met andere honden voorkomt. Of met het alleen thuis zijn of op de bank springen.

We gaan dus werken aan het opbouwen van vertrouwen en samenwerking tussen jou en je pup. Dat is best hard werken de eerste maanden, maar het bespaart je enorm veel tijd, energie en frustratie op de lange duur. Ik leer je op een makkelijke manier werken met een positieve, beloningsgerichte methode die je in allerlei situaties toe kunt passen. Jij en je pup gaan het hartstikke leuk vinden om samen te oefenen!

Stap 2

Ontdek hoe je rekening kunt houden met de behoeftes van je hond, en hoe daarin veiligheid, rust en plezier met je hond en kind samengaan.

Je leert hoe je hoe je veiligheid en plezier kunt combineren voor je hond en kind. De technieken en kennis die je van mij meekrijgt kan je bovendien niet alleen bij je eigen kinderen, maar ook bij andere (bezoekende) kinderen inzetten.

Stap 3

Herken de stress signalen van je hond en voorkom escalatie. 

Stress signalen bij een hond worden niet altijd goed begrepen. Ik ga je helpen om deze signalen te leren zien en leer je hoe je kunt voorkomen dat de stress zich opbouwt en uit de hand loopt. Je leert alert te worden op de persoonlijke stress prikkels van jouw hond.

Stap 4

Ontdek spel als basis voor veilig en gezond opgroeien van hond en kind.

Spelen is voor zowel kind als hond belangrijk bij het gezond opgroeien. Het is een manier om grenzen op te zoeken en te verleggen, zowel fysiek als in sociale situaties. Jij leert hoe je hond en kind via spel kunt op een veilige manier aan elkaar kunt laten wennen. Je bouwt aan een veilige situatie waarbij iedereen toch veel plezier kan maken.

pexels-sam-lion-5733140

Lijkt het je leuk om ook met deze vier stappen aan de gang te gaan? Of wil je gewoon eens overleggen wat er verder nog mogelijk is rondom kinderen en honden? Laat het me weten! Ik denk graag met je mee.

Meer informatie over het Puppy Kracht Gezin programma vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

kinderworkshop

Spelen met je hond

Is jouw (klein)kind gek van honden?

Schrijf haar/hem dan nu in voor de kinderworkshop!