Bijtincidenten met kinderen: artsen benadrukken het belang van preventie

Hondenbeten maken een groot deel uit van de vermijdbare ongelukken bij jonge kinderen en vinden vaak plaats in of om het eigen huis. Naast de fysieke schade, zoals littekens, die een beet kan aanrichten bij het kind, kan een hondenbeet ook andere dramatische gevolgen hebben voor zowel het gezin als de hond. Denk daarbij aan het psychische trauma dat het kind én de ouders oplopen door een bijtincident. Vaak wordt bovendien na een incident de hond uit huis geplaatst of zelfs geëuthanaseerd. Artsen benadrukken daarom het belang van preventie van bijtincidenten met kinderen in een artikel dat in september 2021 verscheen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

In dit artikel beschrijven de auteurs drie bijtincidenten waarbij de kinderen helaas medische behandeling nodig hadden. In alle drie de gevallen was de betrokken hond ofwel de eigen gezinshond, danwel een hond waarmee het kind bekend was én hadden ze nooit eerder gebeten. Omdat het hier om ernstige incidenten ging is melding gemaakt bij Veilig Thuis. Deze organisatie beoordeelt de veiligheid in de thuissituatie van het kind, en schakelt indien nodig andere experts in. Dat kunnen zorghulpverleners zijn (huisarts, jeugdgezondheidszorg), maar natuurlijk ook een kynologisch gedragsdeskundige. Deze laatste beoordeelt dan onder andere hoe hoog het risico is dat de hond in herhaling valt.

Omdat niet alle kinderen die slachtoffer van een bijtincident zijn medische zorg nodig hebben ontbreken exacte cijfers over het aantal incidenten in Nederland. Wat we wel weten is dat 20% van de bijtincidenten met een dodelijke afloop hele jonge kinderen betreft; jonger dan 5 jaar! En dus maken de auteurs van dit artikel zich hard voor meer aandacht voor de preventie van bijtincidenten bij kinderen. Zij geven daarbij het belang aan van bewustwording van de risico’s bij zorgverleners, zoals verloskundigen, kraamverzorgers, jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen. Deze zorgverleners kunnen op hun beurt ouders voorlichten. Ook leggen de auteurs een stukje verantwoordelijkheid bij hondenfokkers wat betreft de voorlichting aan kopers met kinderen.

Echt elke hond kan bijten!

In het artikel wordt ook ingegaan op de lijst met hoog-risico honden. Wees je er echter van bewust dat echt elke hond kan bijten en ernstige schade kan toebrengen! Liselot Boersma (deskundige gedrag & welzijn, en docent Martin Gaus Academie) legt dit uit in haar reactie op het artikel. Zij benadrukt dat het bijtrisico van een hond wordt beïnvloed door verschillende factoren gerelateerd aan de eigenaar, de situatie, de hond, het slachtoffer en de omgeving. Eigenaar-gerelateerde factoren blijken hierbij de grootste risicofactor te zijn.

Emoties bij de hond zoals angst en frustratie, maar ook pijn, lichamelijk ongemak, prooigedrag en spel kunnen de aanleiding vormen tot bijtgedrag. Door als reactie op die emotie te bijten probeert de hond bijvoorbeeld een voor hem bedreigende interactie (met een kind) snel te stoppen, of de afstand tot het slachtoffer (het kind) te vergroten. Een hond bijt dus niet zomaar en door je hier bewust van te zijn kan je zelf al veel doen aan preventie. Een paar tips die je gelijk kunt toepassen binnen je gezin ter preventie van bijtincidenten, zijn onder andere de volgende:

  • Aai een hond niet op zijn kop, maar op de borst of rug. Laat kinderen de hond niet omhelzen.
  • Laat de hond met rust tijdens het slapen en eten.
  • Kom niet in de mand of bench van de hond.
  • Laat jonge kinderen nooit alleen met een hond.
  • Laat kinderen geen wilde spelletjes met de hond doen, zoals trekspelletjes, stoeien of het najagen van de hond.

Natuurlijk hoop je dat jij en je gezin nooit betrokken raken bij een bijtincident. Maar het is wel goed om te weten dat als er in jouw omgeving een incident plaatsvindt of als je vermoedt dat er een verhoogd risico is met een andere hond, je dit altijd kunt melden bij politie en gemeente. Bij de politie worden meldingen altijd vastgelegd en die rapporteert vervolgens aan de gemeente als het gaat om openbare orde. De gemeente is de instantie die een bestuurlijke maatregel op kan leggen in het kader van veiligheid van de maatschappij. Dat zou bijvoorbeeld het verplicht dragen van een muilkorf kunnen zijn.

Heb je zelf jonge (klein)kinderen in huis en wil je eens overleggen wat ik voor jou zou kunnen betekenen ter preventie van bijtincidenten? Neem dan contact met me op. Lees hier verder en boek een kennismakingsgesprek.

 

 

Bron: Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5981

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

kinderworkshop

Spelen met je hond

Is jouw (klein)kind gek van honden?

Schrijf haar/hem dan nu in voor de kinderworkshop!